23. kesäkuuta 2014

Prologi - Krimin kriisi

Lataa prologi:
Kirjoittanut Katariina Korjus

Krimin kriisi –prologi on faktapohjainen prologi, joka tiivistää Krimin niemimaan maaliskuiset tapahtumat ja keskittyy erityisesti kansanäänestykseen. Prologi antaa oppilaalle mahdollisuuden ottaa kantaa esimerkiksi Venäjän informaatiosodankäyntiin, sillä päähenkilönä on nuori ukrainalainen toimittaja.


Krimin niemimaalla asuu 2,3 miljoonaa asukasta, joista 1,9 miljoonaa asuu Krimin autonomisessa tasavallassa. Krimin suurin kaupunki on Sevastopol, ja toiseksi suurin on Simferopol, joka on Krimin autonomisen tasavallan pääkaupunki.

Ukrainan vallankumouksen seurauksena helmikuussa 2014 presidentti Viktor Janukovytš erotettiin. Krimin niemimaalla oli uutta hallitusta vastustavia mielenosoituksia, ja Simferopolissa vallattiin parlamentin ja hallituksen rakennukset. Venäjä aloitti suuren sotaharjoituksen Ukrainan vastaisella rajalla ja siirsi laivastotukikohtaansa Sevastopoliin joukkojaan.

Helmi-maaliskuussa 2014 Venäjä teki intervention Krimille ja miehitti alueen. Ukrainan valtiollisia tiedotusvälineitä ja matkapuhelinliikennettä häirittiin laajamittaisella informaatiosodankäynnillä. Esimerkiksi Krimillä on katkaistu kolmen ukrainalaisen tv-kanavan lähetykset ja toimittajien työtä on estetty. Näissä oloissa Krimillä järjestettiin 16. maaliskuuta kiistanalainen kansanäänestys, jonka tuloksena Krim päätti liittyä Venäjään. Ukraina ja suuri enemmistö kansainvälisestä yhteisöstä on tuominnut miehityksen, kansanäänestyksen laillisuuden sekä Krimin liittämisen Venäjään. Venäjän federaation rahoittaman tv-kanavan mukaan 96,77 prosenttia nyt Krimin tasavallaksi itseään kutsuvan alueen äänioikeutetuista asukkaista osallistui äänestykseen. Äänestysprosentiksi lähde raportoi 81,3. Krimin tataareja edustavan Mejlisin mukaan äänestysprosentti oli kuitenkin vain 34,2.

-

Alina on kunnianhimoinen nuori toimittaja, jonka urakehitys ei ole ollut aivan toivotunlainen; hän on jumissa pienen, poliittisesti sitoutumattoman paikallislehden toimituksessa. Pomonsa vastustuksesta huolimatta Alina on päättänyt kääntää urakehityksensä nousukiitoon ja lähteä Simferopoliin selvittämään Krimin kansanäänestyksen todellisia tapahtumia.

Hyvän venäjänkielentaitonsa ansiosta Alina pääsi helposti Simferopoliin, mutta paikan päällä ongelmat alkavat; venäläissotilaat suhtautuvat huonosti toimittajiin, eikä tataarien edustajasta ole kuulunut kahteen päivään mitään. Alinan kolkuttaessa tämän ovea, ei kukaan tule avaamaan…